Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Над 13 000 софиянци са били или и в момента са под карантина
Над 13 000 софиянци са били или и в момента са под карантина
Снимка: БГНЕС
Над 13 000 софиянци са били или и в момента са под карантина Четвъртък, 16.04.2020 г., 15:48 ч. София е градът с най-много заразени с COVID-19 в България

София е градът с най-много заразени с COVID-19 в България. 13 621 са жителите на столицата, които са били или продължават да са под карантина. Данните съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в изявление пред Общинския съвет днес.

Общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи.

Около 1/3 от целия ресурс е приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост. Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски и дезинфектанти.

Всекидневно се осигурява храна на повече от 3000 души на територията на цялата община, като този обем всяка седмица се увеличава. В него се включва работата на общинския "Социален патронаж" с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на социалното министерство за топла храна на 1100 души.

Заедно с БЧК е организирана доставка на хранителни продукти на хора с ниски доходи, които са останали извън обхвата на програмата и се доставя безплатна храна на над 300 крайно нуждаещи се. Това става и благодарение на дарители, с които Общината работи – ресторанти и хранителни вериги, съобщи Фандъкова.

Само за няколко седмици над 280 граждани се записаха за доброволци към Столичната община.

Тествани са 792 лекари и служители, които работят на първа линия. 509 лекари и медицински персонал от общинските 5-а, 4-а и 2-а градски болници преминаха през PCR тестове, а на 283 от служителите на аварийната дирекция, доброволци и социален патронаж са направени бързи тестове. Започва тестване и на служителите на Столичния инспекторат.

При тестването са били установени положителни 4-ма души медицински персонал, а 6 съмнителни проби от бързите тестове са насочени за тестване с PCR.

Коментари