Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Населението на света ще се увеличи с 2 млрд. души до 2050 г.
Населението на света ще се увеличи с 2 млрд. души до 2050 г.
Населението на света ще се увеличи с 2 млрд. души до 2050 г. Вторник, 18.06.2019 г., 14:44 ч. През следващите 30 години и ще достигне 9,7 милиарда, прогнозира доклад на ООН

Населението на планетата ще се увеличи с 2 милиарда души през следващите 30 години и ще достигне 9,7 милиарда през 2050 година. Това прогнозира доклад на ООН, посветен на глобалните демографски промени.

До 2100 година населението на Земята може да достигне пик от 11 милиарда души, допълват още от организацията.

Според прогнозите, 50 процента от общия прираст на населението през следващите три десетилетия ще дойде от девет страни - Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ.

През 2027 година, очакват експертите на ООН, Индия ще изпревари Китай и ще заеме първото място в света по брой на населението.

Числеността на жителите на тропическа Африка до 2050 г. ще се удвои.

"Населението се увеличава с най-бързи темпове в най-бедните страни на света, което води до допълнителни затруднения в борбата с бедността, неравенствата и глада. Това подкопава и усилията за укрепване на образователните и здравни системи", отбелязва Лю Чжънмин, заместник генерален директор на ООН по икономическите и социални въпроси.

В доклада се посочва, че населението на планетата застарява, като това важи най-вече за страните в Европа и Северна Америка. През 2018 г. броят на хората на възраст 65 и повече години за първи път превиши броя на децата до 5-годишна възраст. Основни причини за застаряването на населението са увеличената продължителност на живота и намаляването на раждаемостта.

Коментари