Неиздавана песен на Sinéad O’Connor прозвуча в британски сериал

25 септември 2023
Sinead OConnor
Снимка от БГНЕС

Неиздавана песен на покойната Sinéad O’Connor прозвуча на финала на сериала на британската телевизия BBC "The Woman In The Wall" този уикенд.

Поредицата описва "Пералните на Магдалена" в Ирландия, институции, управлявани от римокатолически ордени между 18-ти век и 90-те години на миналия век, които са описвани като трудови лагери за млади майки.

Преди смъртта си на 56-годишна възраст това лято, O’Connor е дала на BBC правата върху неиздадената песен, наречена „The Magdalene Song“, за използване в сериала.

В песента, чиято премиера беше в кулминацията на последния епизод на поредицата в неделя (24-и септември), O’Connor пее за болката от загубата на дете и се позовава на собствения си опит от престоя в подобна институция от 15-годишна възраст.

Обсъждайки парчето, нейният продуцент David Holmes каза пред ​​Guardian:

„Първата половина на парчето е много сърцераздирателна, а втората половина е израз на чисто неподчинение. Сведох песента само до гласа на Sinéad и след това оставих пълната мощ да се разгърне във втората част. Невероятно е как смисълът на песента се съчетава с тази история, просто са като създадени един за друг. Има някаква магия, когато внесеш музика в емоционална история“. 

Относно това как е попаднала песента в поредицата Holmes добави: „Мисля, че в текста Sinéad се опитваше да каже, че въпреки че е преминала през големи сътресения, това няма да ѝ попречи да бъде тази, която иска да бъде. Тя никога не е говорила за значението на песните си. Шегуваше се, че често казва на хората, че песните ѝ са за нещо съвсем различно от това, за което са. Но тази – ами тя се казва „Песента на Магдалена“.

Той си спомня и как са се развили нещата, след като продуцентът на сериала Susan Breen му признала, че е почитателка на музиката на O’Connor: 

„Казах на Sinéad, че сценарият не прилича на нищо друго, което някой е правил по темата, и в него участва Ruth Wilson, една от най-добрите актриси в света. Sinéad каза: „Вярвам ти. Дайте им „Песента на Магдалeна“.

Певицата и активистка почина на 26 юли, след като беше намерена в безсъзнание в дома си в Лондон. Тя беше погребана на церемония в ирландския град Брей миналия месец.

Новини