Обявиха престолонаследника на Япония

54-годишният принц Акишино е по-малкият брат на новия японски император Нарухито

08 ноември 2020
social
Снимка от pxhere.com

Японският принц Акишино беше провъзгласен за престолонаследник на церемония, излъчена на живо от японската обществена телевизия, съобщава ТАСС.

Облечен в традиционно оранжево кимоно, 54-годишният принц Акишино участва в първата церемония в поредица от събития, наречени „Риккоси но рей“, проведена в една от залите на императорския дворец.

Първоначално церемонията трябваше да се състои на 19 април с повече от 350 души, но заради ситуацията с коронавируса, беше отложена и броят на гостите намален до около 50 души.

Церемонията, продължила около 15 минути, започна с думите на новия японски император Нарухито. “Назовавам принц Акишино престолонаследник”.

Японският премиер Йошихиде Суга, който присъства на церемонията, поздрави новия престолонаследник от името на правителството.

Втората церемония като част от „Риккоси но рей“ ще се състои следобед. На него Акишино ще получи от императора меча Цубокири, който ще потвърди статута му на престолонаследник.

54-годишният принц Акишино е по-малкият брат на новия японски император Нарухито, който се възкачи на трона на 1 май 2019 г., след като баща му, сега бивш император Акихито, абдикира доброволно.

Новини