Октоберфест отново завладя Мюнхен

Прочутият фестивал е най-големият не само бирен, но и народен фестивал в света

18 септември 2022
social
Снимка от pxhere.com

Прочутият бирен фестивал Октоберфест, който беше отменен две поредни години, беше открит в Мюнхен за първи път от началото на пандемията. Няма ограничения за коронавирус. Фестивалът ще продължи до 3 октомври.

Октоберфест беше посещаван от 6 милиона души годишно преди пандемията. За повече от два века народното празненство е било отменяно или ограничавано 24 пъти. От Октоберфест мюнхенчани са се лишавали през 1813 заради Наполеоновата окупация, през 1873 година заради холерата, през 1923 заради хиперинфлацията. И през двете световни войни.

Първият бирен фестивал се провежда на 12 октомври 1810 г. по случай сватбата на престолонаследника принц Лудвиг и принцеса Тереза. Впоследствие фестивалът се провежда почти всяка година.

През 1896 година 17-годишният Алберт Айнщайн участва в подготовката на Октоберфест. Бъдещият нобелист завинтва електрически крушки, доставени от баща му Херман Айнщайн, един от пионерите на електрическото осветление в Германия.

През 1918 г. за забавление на публиката за пръв път се появява въртележка. Днес на Октоберфест можете да се посетят над 170 различни атракции.

Обикновено келнерите носят на поднос 10 - 12 халби с обща тежест 23 - 27 килограма. Шампион по натоварване е Оливер Щрюмпфелд, който през 2017 успя да понесе поднос с 29 пълни халби, тежък над 70 килограма.

За две седмици посетители харчат над 1 милиард евро.

Празникът е баварски, публиката е главно от вътрешността на страната, но всяка година идват и много чуждестранни гости – от САЩ, Великобритания, Австрия, Швейцария – от близо 65 държави.

Новини