"Опенхаймер" е големият победител на наградите "Златен глобус"

08 януари 2024
Cillian Murphy Robert Downey Jr
Снимка от БГНЕС

Килиън Мърфи и Робърт Дауни-Джуниър бяха отличени за актьорските си изпълнения в "Опенхаймер", а Кристофър Нолан спечели наградата за най-добър режисьор на филма. Мърфи се превъплъти в образа на Робърт Опенхаймер, наричан бащата на атомната бомба, във филма, който спечели близо 1 млрд. долара в боксофиса. Актьорът отдаде дължимото на "строгостта, целенасочеността и отдадеността" на Нолан.

"Още когато за първи път влязох на снимачната площадка на Кристофър Нолан, разбрах, че това е нещо различно", каза той в благодарствената си реч.

Мърфи се пошегува и с броя на ирландските номинирани в сезона на наградите тази година - сред тях са Андрю Скот и Бари Кийгън.

"На всички мои колеги номинирани, независимо дали сте ирландци или не, всички вие сте легенди, поздравявам ви", каза той.

Биографичният филм спечели и награди за най-добра музика и най-добър поддържащ актьор за Робърт Дауни-Джуниър, който се превъплъти в образа на американския правителствен служител Люис Щраус.

Ема Стоун беше обявена за най-добра актриса в мюзикъл или комедия за изпълнението си в "Poor Things", в който тя играе младата Бела Бакстър, която пътува по света, за да открие себе си. Стоун благодари на режисьора Йоргос Лантимос, като каза, че ще бъде "завинаги благодарна, че се срещнахме", и на сценариста Тони Макнамара.

"Барби" не спечели толкова много награди, колкото се очакваше, но Били Айлиш спечели наградата за най-добра оригинална песен за What Was I Made For? - една от трите песни, които бяха номинирани от саундтрака на филма.

Съдебната драма "Anatomy of a Fall" беше отличен за най-добър сценарий. 

Сред първите победители в телевизионните категории са Стивън Йон и Али Уонг - които бяха отличени за изпълненията си в "Beef".

Новини