Оранжев код за опасно време

Оранжев код за интензивни валежи и силен вятър е обявен в три области на Южна България – Благоевградска, Кърджалийска и Смолянска.

11 декември 2022
social
Снимка от unsplash.com

В неделя ще остане предимно облачно. Валежите ще продължат и на места ще са временно интензивни и значителни по количество, а по-слаби ще са в по-голямата част на Горнотракийската низина.

Оранжев код за интензивни валежи и силен вятър е обявен в три области на Южна България – Благоевградска, Кърджалийска и Смолянска.

Ще има значителни валежи от дъжд, с количества 20-35 mm, в крайните южни райони от областите - 35-60 mm. През нощта и в сутрешните часове все още ще духа силен вятър от юг-югозапад с пориви 20-22 m/s, около и след обяд ще отслабва.

В Благоевград оранжевият код е само за пороен дъжд. Жълт код за валежи е обявен за 8 области, предимно в Западна България, а за силен вятър в 15 области, в Централна и Източна България.

Вятърът в страната ще остане югозападен, в Източна България и районите, северно от планините ще е силен и бурен. Ще е все още сравнително топло, сутрешните температури ще са около и над 10°, в София - около 9°, а максималните ще са от 9°-10° градуса в северозападните райони до 18°-19° в местата, чувствителни на южен вятър, в София - около 15°. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. По преминаването на студения фронт ще има гръмотевици.

В понеделник валежите продължават като със застудяването дъждът ще се примесва със сняг. Минималните температури ще са между 1 и 7 градуса, а максималните между 6 и 11, малко по-ниски в северозападните райони, за София минимална температура 1, максимална 9 градуса.

Новини