Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Осветяват фасадата на НДК в червено
Осветяват фасадата на НДК в червено
Осветяват фасадата на НДК в червено Петък, 11.10.2019 г., 15:34 ч. 12 октомври е Европейски ден на донорството

Фасадата на НДК ще бъде осветена в червено по повод Европейския ден на донорството - 12 октомври, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Целта на инициативата е привличане на вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Денят е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа, обясниха "Медицински надзор".

В България има 1153-ма души, които чакат за трансплантация, а от началото на годината до момента е имало 12 донорски ситуации, които са дали шанс за живот на 36-ма наши сънародници и седем чужди граждани.

По повод Европейския ден на донорството, в координация със Съвета на Европа, Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и ръководството на Националния дворец на културата ще осветят в червено фасадата на НДК от 19.00 часа.

От "Медицински надзор" припомниха, че началото на инициативата е поставено преди 23 години в Женева от Съвета на Европа. Оттогава Европейският ден на донорството се провежда всяка втора събота през месец октомври. Домакин на официалната проява тази година е Лондон.

Коментари