Отбелязваме Гергьовден и Деня на храбростта и празник на Българската армия

06 май 2024
Гергьовден
Снимка от БГНЕС

На 6 май отбелязваме Гергьовден. Георги е най-често срещаното мъжко име в България, като изпреварва дори Иван. Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието и здравето. "Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи" и "Щом вали в деня на Свети Георги, годината ще е плодородна" гласят народните поверия.

Светията е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на армията, която празнува днес своя професионален празник.

В София Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини в 10.00 ч. пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ ще прелетят 3 самолета МиГ-29. В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

От 11.00 ч. в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Карлово и Велико Търново ще бъдат организирани празнични концерти на представителните военни оркестри. 

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май с вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до временните изложби. Специалната празнична програма ще бъде открита в 11.30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. С Ден на отворените врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово. 

Във връзка с честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия се въвеждат промени в организация на движение. От 03.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

- на пл. „Николай Гяуров“;

- на паркингите на северната част на пл. „Св. Александър Невски“;

- на югоизточната част на пл. „Св. Александър Невски“;

- на ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Св. Александър Невски“.

От 07.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства, както следва:

- по ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „ 11-ти август“;

- по ул. „15-ти ноември“;

- по ул. „11-ти август“ между ул. „Московска“ и пл. „Св. Александър Невски“.

От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 06.05.2024 г. да се разреши престоят и паркирането на автобусите, превозващи участниците в мероприятието на бул. „Цар Освободител“ пред Археологическия музей.

От 11.30 до 12.30 часа на 06.05.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. “Леге“ между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Съборна“.

Magic - Музиката, която обичаш 

Новини