Отново цензурираха "Отнесени от вихъра"

Филмът беше свален от каталога на стрийминг платформа заради представянето на робството и на фона на масовите протести в САЩ срещу расизма

10 юни 2020
social
Снимка от wikipedia.org

Филмовата класика "Отнесени от вихъра" беше пренахната от стрийминг услугата HBO Max след призиви за това на фона на протестите срещу расизма в САЩ.

От платформата заявиха, че лентата от 1939 г. е "продукт на своето време" и описва "етнически и расови предразсъдъци", които "са били грешни тогава и са грешни и днес". Уточнява се, че филмът ще се завърне в каталога за видеострийминг, но едва след като бъде съставено достатъчно добро описание на неговия исторически контекст.

Действието в продукцията се развива по време на американската гражданска война, а филмът често е обект на критики заради начина, по който показва робството в онези времена.

"Отнесени от вихъра" е базиран на романа на Margaret Mitchell и показва роби, които изглеждат доволни от положението си и които остават верни на бившите си господари дори и след премахването на робството в страната.

Филмът е една от класиките на американското кино, има 10 награди "Оскар" и е най-печелившата кинопродукция на всички времена.

Hattie McDaniel става първата актриса от афроамерикански произход, която е номинирана и печели награда на Академията за филмово изкуство за ролята на домашната прислужница Mammy.

В изявлението си от HBO Max допълват, че "би било безотговорно" да оставят филма в платформата си "без обяснение и отхвърляне на расистките възгледи, които представя". Добавят обаче, че ще върнат филма по-късно, защото да не го направят "би било равносилно на отричане, че тези предразсъдъци са съществували".

Съобщението прилича на редица други, публикувани от различни медии във връзка със стари продукции. Наскоро Disney+ също обърна внимание, че някои от филмите, които предлага, сред които анимацията на Disney "Дъмбо" от 1941 г., "може да съдържат остарели културни описания".

Новини