Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Отново затварят пазарите
Отново затварят пазарите
Снимка: БГНЕС
Отново затварят пазарите Четвъртък, 09.04.2020 г., 14:42 ч. Ще работят само тези от тях, където стриктно се спазват мерките за безопасност и дезинфекция, както от търговците, така и от клиентите

Отново затварят пазарите, "докато не си направят ред, както в магазините и веригите на влизане и излизане". Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС. По негово нареждане там, където мерките не се спазват, обектите ще бъдат веднага затваряни, като за това ще имат грижата от вътрешното ведомство.

"Умоляваме да се спазва ред и изведнъж отиват и се накачурват всичките, все едно ще свършат ябълките", каза Борисов. По думите му, за да разхлабим мерките, трябва да станем по-дисциплинирани.

Борисов уточни, че може от двете страни на всеки пазар да се създадат пропускателни пунктове и да влизат и излизат толкова хора, колкото трябва.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че мерките, които е разпоредил министърът на здравеопазването, са в сила. МВР следи за тяхното спазване, но отговорностите са на управителите и собствениците на пазарите, както на хранителните магазини, каза той.

Маринов заяви обаче, че се забелязва влошаване по спазване на мерките на пазарите заради топлото време.

"Не е моментът да наказваме, моментът е да се пазим един друг и да спазваме заповедта на Министерство на здравеопазването, защото е важно за всички. Препоръчваме да се носят маски, може и платнени. Всички мерки снижават разпространението на заразата".

"Разпоредил съм мерки на областните директори, довечера ще получа доклада дали има промяна в поведението на собствениците и управителите на пазарите, ако няма промяна - с местните органи на власт, ще предприемем дейстия за затваряне, защото те са повече опасни за гражданите, отколкото да си купят хранителни продукти", категоричен е Младен Маринов.

Премиерът заяви, че Маринов заедно със служители на РЗИ и областни директори, ще направят график за пазарите.

По думите му пикът на заразата се очаква до 10-15 дни - седмица след Великден.

Коментари