Пчелите имат чувства и емоции

03 април 2023
Bee
Снимка от БГНЕС

Изследване на малка група американски учени твърди, че пчелите, които са от съществено значение за селското стопанство, имат емоции, сънища и дори страдат от посттравматичен стрес, което повдига сложни етични въпроси, пише „Гардиън”. Когато Стивън Бухман намира непокорна пчела на прозореца в дома си в Тусон, Аризона, той полага големи усилия, за да я улови и освободи невредима. Използвайки контейнер, той внимателно улавя пчелата на стъклото, преди да отиде в градината си и да я постави на цвете, за да се възстанови.

Бухман изучава пчелите повече от 40 години. Той вярва, че пчелите имат сложни чувства и е събрал научни доказателства за това. През март тази година издаде книга, която разкрива колко разнообразен и мощен е умът на пчелите. Книгата "Какво знае пчелата: изследване на мислите, спомените и личността на пчелите" се основава на собствените му изследвания и десетки други проучвания, за да обрисува забележителна картина на поведението и психологията на пчелите. Той твърди, че пчелите могат да демонстрират сложни емоции, наподобяващи оптимизъм, разочарование, игривост и страх - черти, които по-често се свързват с бозайниците. Експериментите му показват, че пчелите могат да проявяват симптоми, подобни на посттравматичния стрес, да разпознават различни човешки лица, да обработват дългосрочни спомени по време на сън и може би дори да сънуват.

Бухман е част от малка, но все по-нарастваща група учени, които правят това, което той нарича "гранични" изследвания, стремейки се да разберат пълния емоционален капацитет на пчелите. Изследванията му радикално променят отношението му към насекомите - сега той не само избягва да ги убива в дома си, но и значително е намалил смъртоносното третиране на екземпляри за целите на изследванията си.

Новини