Песен на David Bowie стана част от албум на Природата

22 април 2024
David Bowie
Снимка от БГНЕС

Brian Eno е преработил песента си с David Bowie „Get Real“ за нов проект за музика в подкрепа на борбата с климатичните промени.

75-годишният музикант и текстописец за първи път записва песента с Bowie - който почина през 2016 г. на 69-годишна възраст - по време на "1. Outside" през 90-те, а новата му версия включва звуци на хиени и диви прасета, според идеята на проекта.

В подкаста „Midnight Chats“ преди време той обясни:

„Е, тук имам редица записи на различни животни. Исках големи, леко заплашителни животни в песента. Не птици, вятър и подобни неща. Затова опитах сибирски тигър, но това беше малко прекалено. Винаги съм обичал врани, но тук те звучаха като патици, което не е точното послание. И тези звуци, на които се спрях, и с които работя в момента – още не съм завършил парчето – са хиени и диви прасета.

„Това е силна песен. Много добър текст. И в този нов вид "контейнер", в който я поставяме сега, като песен за връзката със Земята, мисля, че това наистина работи“.

Brian е сигурен, че David би одобрил.

„Дивите прасета звучат наистина добре. Те са в някакъв честотен диапазон, който е доста труден за вписване в музиката, но работя върху това. Така че да, ще имаме David, Bri и някои диви прасета! Той би го харесал. Да, той щеше да каже: „Звучи ми добре, Bri. Мисля, че трябва да продължим с това“.

Проектът се нарича "Sounds Right" и е идея на Музея на Обединените нации - UN Live, а целта му е да събере 40 милиона долара в следващите 4 години за каузи, ангажирани с опазване на природата и борба с климатичните промени. В него участват и големи стрийминг платформи като Spotify и Apple Music. 

"Мечтата ни е артист, който има интерес да направи "колаборация" с природата, да влезе в нашия сайт, да свали природни звуци и да посочи Природата сред авторите на своята песен, по този начин част от печалбите от музикалната творба ще бъдат дарявани за инициативи в подкрепа на природата", казва директорът на програмата Gabriel Smales.

На страницата на артиста "Природа" в Spotify са включени различни звуци от планетата ни, като например дъждовната гора или океана. 70% от приходите от тези аудио записи ще отиват за каузата.

Музиканти, които вече са се включили в проекта, са London Grammar, MØ, Tom Walker и Ellie Goulding, която е обновила своята песен "Brightest Blue" с "вокалите" на два вида птици.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини