Песента за "Барби" извадила Billie Eilish от творчески блокаж

14 юли 2023
Billie Eilish
Снимка от YouTube screenshot

Billie Eilish издаде песента си за филма "Барби". В мелодичната пиано балада "What Was I Made For?" певицата разсъждава за смисъла на съществуването си. 

Песента е написана от Eilish и нейния брат и музикален партньор Finneas специално за саундтрака на лентата на Greta Gerwig. 

В Instagram Billie обясни как е създадена композицията: 

“През януари Greta показа на мен и на Finneas няколко недовършени сцени от филма; изобщо не знаехме какво да очакваме... бяхме толкова силно трогнати... че на следващия ден започнахме да пишем и не можехме да спрем да говорим за това, и на практика завършихме почти цялата песен за една нощ. Честно казано, това се случи в момент, когато наистина имах нужда от него. Затова съм благодарна. Това видео ме кара да плача... значи много за мен и се надявам, че ще означава много и за вас. Няма какво друго да кажа, мисля, че то говори само за себе си". 

Клипът е режисиран от Eilish и показва носителката на "Грами", "Оскар" и "Златен глобус" като момиче от 60-те години на миналия век, което сяда на бюро и започва да вади дрехи на кукла Барби от тематично куфарче. Тя обаче отделя роклите и започва да реди на закачалка широки, екстравагантни костюми, в които феновете веднага ще разпознаят емблематични дрехи на самата певица, които тя е носила на концерти и официални събития. Докато Барби-Billie подрежда земята запова да се тресе, завалява дъжд, задухва вятър, и тя отчаяно се опитва да запази аранжировката си. 

В интервю 21-годишната Eilish разказа, че песента е извадила нея и брат ѝ от сериозен творчески блокаж, изпълнен със съмнения в способностите им.

“Честно, бяхме в един такъв период... през цялата зима, тотално бяхме загубили вдъхновение. И все пак се опитвахме да работим по разни неща. Тази песен обаче беше първата, която завършихме сякаш за един миг. Спомням си, че ни хрумваха идеи и когато написахме първата част си казахме "още ни бива". 

“Наистина бяхме в зона, където се чувствахме сякаш сме загубили "искрата" и се чудехме дали можем да продължим да правим каквото правим. Барби и Greta просто го изтръгнаха от мен, не знам, тези първи няколко фрази, "някога летях, а сега просто падам", просто се появиха веднага". 

Един от най-вдъхновяващите моменти на процеса на писане на песента според Eilish е това, че тя е написана изцяло от гледната точка на героинята на Margot Robbie, но накрая певицата осъзнала, че текстът се отнася и до нея, без дори да се е опитвала да постигне такъв ефект. 

“Не мислех за себе си, когато запонах да пиша. Чисто и просто бях вдъхновена от този филм и този персонаж и от това как си мислех, че тя би се чувствала, и писах за това. И докато слушах песента следващите няколко дни... така правя понякога... пиша за себе си без да го осъзнавам". 

Филмът "Барби" излиза по кината на 21-ви юли.

Новини