Песните на новата Ариел са с променени текстове

06 април 2023
Малката русалка
Снимка от Форум Филм България

Alan Menken разкри, че някои от оригиналните песни от “Малката русалка” са били променени за новата игрална версия, за да не засегнат по-чувствителните хора и да са съобразени със съвременните норми за поведение в обществото. 

Пред “Vanity Fair” легендарният композитор обясни:

“Направихме някои промени в текста на “Kiss the Girl”, защото хората в днешно време са станали много чувствителни по отношение на идеята принц Ерик да притиска по какъвто и да е начин Ариел, за да я целуне. Направихме ревизия и на “Poor Unfortunate Souls” във връзка с това, че някои части на текста може да внушат на младите момичета, че не бива да говорят без да ги питат, макар Урсула в този момент да се опитва да манипулира Ариел, за да ѝ даде тя гласа си”.  

Новината за промените в превърналите се в класика песни беше приета със смесени чувства от почитателите на анимацията от 1989 г., някои от които вече трудно понесоха факта, че афроамериканка ще играе Малката русалка, но Menken предлага компенсация - той е написал няколко нови песни за игралната версия заедно с колегата си Lin-Manuel Miranda, който е помогнал и за корекциите на старите текстове:

“Една от тях е на принц Ерик, казва се “Wild Unchartered Waters”. Има и песен за Ариел, когато тя получава човешки крака и въпреки че вече няма глас, тя пее в мислите си за това колко много нови неща и вижда за първи път. Третата е “Scuttlebutt” за Скатъл и Себастиан. Те я изпълняват докато се чудят какво се случва, след като чуват слухове, че принцът ще се жени. Мислят си, че става дума за Ариел, но разбира се, това е Урсула, приела образа на Ванеса”.

“Написахме и четвърта песен, “Impossible Child”, за крал Тритон. Тя обаче не остана във филма, защото драматургично не ни беше необходима. Но беше страхотно да работим по нея с Javier Bardem и вероятно хората ще я чуят, може би в изданието на филма на DVD”.

“Малката русалка” с участието на Halle Bailey, Melissa McCarthy и Jonah Hauer-King ще излезе по кината на 26-и май, а саундтракът на филма ще бъде издаден седмица по-рано - на 19-и май.

Новини