Певица постави рекорд по номинации за БРИТ

24 януари 2024
Raye
Снимка от БГНЕС

Певицата и авторка на песни Raye получи седем номинации за награда БРИТ - рекорден брой за един изпълнител за една година.

Тя изпревари Craig David, Gorillaz и Robbie Williams, които преди това държаха общия рекорд с по шест.

Номинациите на Raye включват една за изпълнител на годината, категория, в която шест от 10-те номинирани са жени.

Това е в рязък контраст с миналата година, когато имаше изцяло мъжки състав за най-добър изпълнител след сливането на мъжката и женската категория.

След критиките британските организатори разшириха категорията за изпълнител на годината и от 5 те станаха 10 тази година.

Резултатът е номинации за Raye, Jessie Ware, Olivia Dean, Little Simz, Arlo Parks и Dua Lipa, заедно с мъжете изпълнители Dave, Central Cee, J Hus и Fred Again.
 

Разделението е още по-ясно изразено в надпреварата за международен изпълнител на годината, където Taylor Swift и Olivia Rodrigo са сред осемте номинирани жени в категорията от 10 души.

Така се стигна и до ситуацията, в която тази година някои високопоставени мъже бяха пренебрегнати - Ed Sheeran и Lewis Capaldi пропуснаха шанса за признание в категориите за изпълнител и албум на годината.

Sheeran издаде два албума по време на периода на участие за наградите, като и двата достигнаха номер едно в британската класация. Capaldi също оглави чарта с втория си албум "Broken by Desire to be Heavenly Sent".

Въпреки това и двамата получиха номинации за песен на годината - Sheeran за "Eyes Closed" и Capaldi за "Wish You The Best".

Другите номинации на Raye включват най-добър албум, най-добър нов изпълнител, най-добро поп изпълнение и две в категорията за най-добра песен - "Escapism", с участието на американския рапър 070 Shake, и "Prada" в сътрудничество с Casso и D-Block Europe.

Успехът е сладко отмъщение за певицата от Южен Лондон, която се оплака през 2021 г., че нейният лейбъл отказва да издаде дебютния ѝ албум, така че вместо това тя го издаде самостоятелно.

„Що се отнася до индустрията, с мен беше свършено“, каза Raye. „Никога и в най-смелите си мечти не бих си помислила, че да опитам отново ще означава седем британски номинации!“

Като цяло, 55% от номинациите включват жени, или соло, или като част от женска група. Цифрата нараства до 57%, ако се включат групите с представители и от двата пола. 

Легендите Rolling Stones отбелязаха първата си номинация от десетилетие за най-добър рок изпълнител - категория, за която ще се гласува чрез Instagram.
 

Тази година беше обявена и нова жанрова категория, най-добър R&B изпълнител. Тя ще стои наравно със съществуващите категории за алтернатив/рок, денс, поп и хип-хоп/грайм/рап.

Първите номинирани в новата категория, която има 24-месечен период на допустимост, за да позволи повече заявки, са Cleo Sol, Jorja Smith, Mahalia, Sault и Raye, която също е включена и в поп категорията.

Raye, Young Fathers, Little Simz, Blur и J Hus са кандидати за престижната награда за албум на годината.

Женската рок група The Last Dinner Party вече са обявени за носители на тазгодишната награда за изгряваща звезда.

Право на глас при избора на носителите на наградите БРИТ имат членовете на търговската асоциация на Британската музикална индустрия, които са 1300 души от музикалния бизнес.

Всички номинирани ще намерите на сайта на наградите БРИТ.

Dua Lipa е първият изпълнител, за когото е потвърдено участие на церемонията, която ще се състои в Лондон на 2-ри март.
 

Новини