Pharrell Williams подкрепи въвеждане на Juneteenth в родния му щат

Музикантът присъства на представянето на идеята историческата дата 19-и юни да стане официален празник

17 юни 2020
social
Снимка от facebook

Pharrell Williams създава история в родния си щат Вирджиния. Музикантът подкрепи губернатора на щата на специална пресконференция, на която той предложи 19-и юни да стане официален празник на територията на Вирджиния и да бъде платен почивен ден за хората.

Ако идеята се приеме от местната власт, това ще е вторият американски щат след Тексас, който въвежда празника, познат като JuneteenthPharrell заяви, че така ще се даде възможност на афроамериканците да празнуват свободата си.

Adele подкрепи протестите срещу расизма в САЩ

19-и юни е много важна дата в американската история - това е денят, в който афроамериканците в Тексас научават, че вече не са роби. През януари 1863 г. президентът Ейбрахам Линкълн подписва специалния документ, с който се слага край на робството в страната. Той обаче не важи за конфедеративните щати до края на Гражданската война, която приключва две години по-късно. Именно на 19-и юни 1865 г., когато войниците на Съюза пристигат в Галвестън, Тексас, местните афроамериканци за първи път празнуват свободата си и премахването на робството.

Докато щатът Вирджиния обмисля дали да направи 19-и юни официален празник, много компании като Nike и Twitter вече са приели идеята и за техните служители Juneteenth е празничен почивен ден.

Новини