Pink раздава забранени книги на свои концерти

14 ноември 2023
Pink
Снимка от БГНЕС

Pink обяви, че планира да раздаде 2000 забранени книги по време на четирите си концерта във Флорида.

„Книгите носят специална радост за мен още от времето, когато бях дете, и затова не желая да стоя безучастно, докато училища забраняват книги“, каза тя в прессъобщение.

Певицата, носителка на три награди "Грами", обяви сътрудничеството си с националната организация за свобода на словото PEN America по време на предаване на живо в Instagram с младата поетеса Amanda Gorman. Pink също ще работи с веригата "Books & Books" за разпространението на четири книги от Индекса на забранените книги на PEN America: „The Family Book“ на Todd Parr, „The Hill We Climb“ на Gorman, „Beloved“ на Toni Morrison и „Girls Who Code“ на Stacia Deutsch.

Флорида е лидер в страната по забрани на книги. В проучване през учебната 2022 до 2023 г. PEN America регистрира повече от 3300 забрани на книги в САЩ, което е 33% скок спрямо предходната учебна година. От тези забранени книги 40% са в училищните квартали на Флорида, като 1406 книги са били свалени от рафта. Тексас се класира на второ място с 625 забрани. Забраните за книги най-често са насочени към жени автори, ЛГБТ автори и цветнокожи автори. Например законопроектът „Не казвай гей“, подкрепен от губернатора на Флорида и кандидат за президент Рон Десантис, забранява на учителите да обсъждат сексуалността и половата идентичност в училищата.

„Особено омразно е да видим властите да се прицелват в книги за раса и расизъм и срещу автори на ЛГБТ и цветнокожи“, добави Pink в изявлението си.

Четирите концерта на Pink, на които тя ще раздава забранените книги, са част от турнето ѝ "Trustfall".

„Направихме толкова много крачки към равенството в тази страна и никой не бива да иска да се връщаме назад“, каза Pink. 

Новини