Почина американският музикант David Crosby

20 януари 2023
David Crosby
Снимка от БГНЕС

David Crosby, съосновател на две влиятелни рок групи, почина на 81-годишна възраст. Певецът и текстописец става известен с фолк-рок група Byrds, към която се присъединява през 1964 г. и участва в създаването на оглавили класациите хитове, сред които кавър на "Mr Tambourine Man" на Bob Dylan и "Turn! Turn! Turn!" .

Малко след като напуска формацията през 1967 г., Crosby става част от супергрупата Crosby, Stills & Nash. В нея той се изявява заедно със Stephen Stills и Graham Nash, а по-късно към тях се присъединява и Neil Young.

Докато е в групата, Crosby написва парчетата "Guinnevere", "Almost Cut My Hair", "Long Time Gone", "Delta" и "Deja Vu".

"С голяма тъга съобщаваме, че след дълго боледуване почина нашият любим David (Croz) Crosby. Той беше заобиколен с обич от съпругата си и сродна душа Jan и сина си Django", се казва в съобщение от половинката на музиканта - Jan Dance. 

"Въпреки че той вече не е тук с нас, неговата човечност и добра душа ще продължат да ни напътстват и вдъхновяват. Наследството му ще продължи да живее чрез неговата легендарна музика. Мир, любов и хармония за всички, които познаваха David и тези, до които той се докосна. Той ще ни липсва много... Благодарим за любовта и молитвите".

David Crosby е въведен два пъти в Залата на славата на рокендрола като член на двете групи.

Той бе въплъщение на кредото "секс, наркотици и рокендрол". Освен зависимостта към наркотиците, която в крайна сметка доведе до трансплантация на черен дроб, през бурния живот на Crosby имаше тежка катастрофа с мотоциклет, смърт на приятелка и битки с хепатит С и диабет.

Певецът от Beach Boys Brian Wilson беше сред първите, които отдадоха почит на музиканта, като каза, че е "загубил думи" след новината. "Не знам какво да кажа, освен че съм с разбито сърце да чуя за David Crosby. Той беше невероятен талант... толкова велик певец и автор на песни. И прекрасен човек", написа Wilson в Twitter.

Новини