Почина един от боговете на китарата

Eddie Van Halen загуби битката с рака

06 октомври 2020
social
Снимка от twitter

Легендарният китарист Eddie Van Halen, основател на групата Van Halen, почина на 65 години след дълга битка с рак на гърлото. 

Сайтът TMZ съобщи, че музикантът е загубил живота си в болница в Санта Моника, а до него са били съпругата му Janie, неговия син Wolfgang и брат му Alex. Според информацията ракът на гърлото е преминал в мозъка и други органи, и състоянието му се е влошило през последните 72 часа.

Eddie Van Halen се бори с раковото заболяване повече от десетилетие. Въпреки че с години той беше страстен пушач, китаристът беше убеден, че е развил рак на гърлото заради металното перце за китара, което често държал в устата си преди повече от 20 години. 

Болестта не му попречи да ходи по концерти и да репетира със сина си, който стана басист на Van Halen през 2006 г.

Eddie е определян като един от най-добрите и влиятелни китаристи на всички времена. Той стана известен със солото си в парчето "Eruption" на Van Halen. 

Музикантът сформира рок групата в Пасадена през 1972 г. заедно с брат си Alex на барабаните, Michael Anthony на баскитарата и David Lee Roth като вокалист. Eddie е основен автор на песните от дебютния албум на бандата от 1978 г., който ги превръща в рок суперзвезди през 80-те. 

Сред хитовете им са "Runnin' with the Devil", "Unchained", "Hot for Teacher", "Panama" и “Jump". Успехът им продължава и след напускането на Roth през 1985 и влизането на Sammy Hagar на негово място. 

Van Halen бяха въведени в Залата на славата на рокеднрола през 2007 г. 

Новини