Почина испанският писател Карлос Руис Сафон

Книгите му са преведени на над 40 езика и са продадени в повече от 38 милиона копия

19 юни 2020
social
Снимка от iztok-zapad.eu

На 55 години почина испанският писател Карлос Руис Сафон. Новината беше потвърдена от издателствата, разпространяващи книгите му.

Писателят, считан за един от най-добрите съвременни романисти, е издъхнал в Лос Анджелис след продължително боледуване от рак.

Сафон е роден през 1964 г. в Барселона и в романите си създаде незабравим образ на родния си град. Благодарение на тях още повече туристи се стекоха към столицата на Каталуния.

Най-известният - "Сянката на вятъра", постави началото на поредица, която се продаде в десетки милиони тираж в цял свят. Във всичките му книги мястото на действието е старинният център на Барселона. Сафон разведе читателите си из тайнствените му улички, мистериозните му дворци и дори в подземните му канали. Центърът на сюжета е книжарница, а поредицата се нарича "Гробището на забравените книги"

"Всички ние изгубихме един от най-ярките творци на нашето време, когото сякаш познавахме лично, защото се смяхме и плакахме с героите, създадени от него. Благодарим му, че ни подари незабравими истории като "Сянката на вятъра", "Играта на ангела", "Среднощният дворец", "Марина" и още много други", написа на сайта си издателство "Изток - Запад".

Книгите на Сафон са преведени на над 40 езика и от тях са продадени над 38 милиона копия.

„Думите, с които се отравя сърцето на едно дете – било то от злоба, или от невежество – се загнездяват в паметта като тумор и рано или късно му изгарят душата”.

„Някой е казал веднъж, че щом се замисляш дали обичаш някого, значи вече завинаги си престанал да го обичаш.”

„Колкото по-безсъдържателно е времето, толкова по-бързо тече. Безсмисленият живот профучава покрай тебе като влак, който не спира на твоята гара.”

„Книгите са огледала; в тях човек вижда само онова, което носи в себе си.”

"- Човекът, както подобава на една добра маймуна, е социално животно и за него са свойствени другарлъкът, шуробаджанащината, мошеничеството и клюкарството като правила на етическото поведение. Това си е чиста биология.
- Не преувеличавате ли малко?
- Ех, какъв наивник сте понякога, Даниел."

Новини