Почина вокалистът на The Pogues

30 ноември 2023
Shane MacGowan
Снимка от БГНЕС

Shane MacGowan - певец, автор на песни и вокалист на келтската пънк група The Pogues, почина на 65-годишна възраст след продължително боледуване, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на семейството му.

"Shane замина, за да бъде с Исус и Мария", написа съпругата му Victoria Mary Clarke в Instagram.

Музикантът беше хоспитализиран в Дъблин в продължение на няколко месеца, след като в края на 2022 г. беше диагностициран с вирусен енцефалит. Той беше изписан миналата седмица преди предстоящия му рожден ден на Коледа.

MacGowan, който е роден във Великобритания през 1957 г. в семейството на ирландци, основава The Pogues през 1982 г. 

Ирландия остава за цял живот център на въображението и копнежите му. Той израства, потопен в ирландската музика, попивана от семейството и съседите, заедно със звуците на рока, Motown, регето и джаза.

Първият албум на групата, "Red Roses for Me", е издаден през 1984 г. и включва шумни версии на ирландски народни песни заедно с оригинални композиции, сред които "Boys from the County Hell", "Dark Streets of London" и "Streams of Whisky".

MacGowan е автор на много от песните в следващите два албума - "Rum, Sodomy and the Lash" (1985) и "If I Should Fall from Grace with God" (1988), като те варират от разтърсващи песни до балади като "A Pair of Brown Eyes" и "The Broad Majestic Shannon".

През 80-те години на миналия век групата се превръща в политическия глас на младите ирландски имигранти в Лондон срещу Маргарет Тачър и цензурата.

Бандата е известна със своята традиционна музика, смесваща ирландски ритми с енергията на пънка.

Най-големият им комерсиален успех е "Fairytale of New York" - дует между MacGowan и Kirsty MacColl от 1987 г., който се превръща в коледна класика, обагрена с ирландски фолклор.

С течение на времето изявите на групата стават все по-непостоянни, отчасти поради борбата на MacGowan с алкохола и наркотиците. През 1991 г. той е уволнен от останалите членове на групата. Музикантът свири с нова група, Shane MacGowan and the Popes, преди да се събере отново с The Pogues през 2001 г. за поредица от концерти и турнета.
       
MacGowan от дълги години се бори със здравословни проблеми и използва инвалидна количка след счупване на таза преди десетилетие. Дълго време той е известен и с развалените си зъби, докато през 2015 г. не получава пълен комплект импланти от зъболекар, който описа процедурата като "Еверест на стоматологията".
   
По случай 60-ия си рожден ден MacGowan получи награда за цялостно творчество от ирландския президент. Поводът беше отбелязан с празничен концерт в Националната концертна зала в Дъблин с участието на изпълнители като Bono, Nick Cave, Sinéad O'Connor, която почина през юли 2023 г., и Johnny Depp.

Новини