Прекратиха дело за плагиатство срещу Dua Lipa

07 юни 2023
Dua Lipa
Снимка от БГНЕС

Dua Lipa спечели дело за нарушаване на авторски права, заведено срещу нея във връзка с хита "Levitating" от 2020 г.

Жалбата срещу звездата беше депозирана в съда през март миналата година от реге бандата от Флорида Artikal Sound System. В нея се твърдеше, че песента на Lipa "Levitating" копира припева на тяхното парче от 2017 г. "Live Your Life". В документите не се уточнява в какво точно се състои копирането, но от групата претендираха, че певицата е имала достъп до тяхната композиция. 

Сега Billboard съобщава, че американски съдия е прекратил временно процеса в полза на Dua Lipa с мотива, че от Аrtikal Sound System не са предоставили доказателства за твърденията си. 

В делото реге бандата изложи предположението, че човек от екипа автори на песни, с които Dua Lipa е работила по своята песен, някога е ходил на уроци по китара при роднина на член на групата. 

Според съдията обаче тези предполагаеми отношения в миналото нямат пряка връзка с двете музикални композиции и не доказват по никакъв начин, че обвиняемите са имали каквито и да било взаимоотношения с обвинителите. 

Все пак делото не е окончателно прекратено, защото съдията е предоставил на Artikal Sound System възможност до 16-и юни да депозират отново жалбата си при условие, че са в състояние да предоставят солидно доказателство за твърденията си за кражба на интелектуална собственост.

Новини