Приходите от кино се сринаха с 80%

Пандемията затвори кината по целия свят

13 януари 2021
social

С 80% по-малко приходи отчитат киносалоните в Северна Америка през миналата година. Браншът е един от най-засегнатите от пандемията заради ограничителните мерки, които затвориха за дълго време залите.

Неблагоприятните условия принудиха много от холивудските студиа да променят графиците си с премиери и повечето нови филми бяха отложени.

Приходите от продажба на билети в киносалоните в Северна Америка миналата година са били 2,2 милиарда щатски долара при 11,4 милиарда през 2019 г. Това е най-ниската сума от почти 40 години. Предишните най-ниски приходи в северноамериканския бокс-офис са от 1981 г. - 918 милиона долара. Това е годината, когато "Супермен II" е най-доходоносният филм.

Според "Variety" приходите от кината по света са се сринали с около 71%. Киносалоните по цял свят бяха затворени заради пандемията през март. Това доведе и малки, и големи вериги киносалони до ръба на банкрута. В най-големите пазари за кино в САЩ - Лос Анджелис и Ню Йорк, киносалоните остават затворени и днес.

Излизането на екран на 274 филма, сред които блокбастъри като "Смъртта може да почака", "Топ Гън: Маверик" и деветият "Бързи и яростни" беше отложено за 2021 г. Затова "Лоши момчета завинаги" на "Сони пикчърс" остана най-доходоносният филм в Северна Америка за 2020 г. с приходи от 206 милиона долара в киносалоните. През 2019 г. "Отмъстителите: Краят" беше на тази позиция с 858 милиона долара.

Трилърът "Тенет", от който се очакваш да изкуши зрителите да се върнат в киносалоните през лятото, донесе едва 58 милиона долара в САЩ и Канада.

Новини