The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Продадоха демо на David Bowie за 50 000 лири
Продадоха демо на David Bowie за 50 000 лири
Продадоха демо на David Bowie за 50 000 лири Четвъртък, 14.03.2019 г., 12:00 ч. Предполага се, че това е първият запис на песента "Starman"

Демо, за което се вярва, че съдържа първата версия на песента "Starman" на David Bowie, се продаде на търг за над 50 000 британски лири. Записът, чиято първоначална цена е била 10 000 британски лири, е направен през 1971 г. и е събирал прах в таванско помещение в продължение на почти 50 години.

В демото се чува как Bowie казва на китариста Mick Ronson, че все още не е завършил песента. Ronson връчва демото на приятеля си и начинаещ музикант Kevin Hutchinson, който трябва да му помогне да научи песента. Hutchinson обаче смята демото за поредния запис от репетиция и го захвърля на тавана си.

"Спомнях си как го слушах и си казах "това е сносно". Не си мислех, че е нещо кой знае колко впечатляващо", коментира Hutchinson. "Когато си на 16, нищо не може да те впечатли", допълва той. Но въпреки че сменя дома си няколко пъти, той не изхвърля демото. И днес го намира за изключително ценно.

"Starman" излиза като сингъл през 1972 г. и незабавно се нарежда в топ 10 в музикалните класации в Обединеното кралство. Песента е включена в концептуалния албум на Bowie, в който той се превъплъщава в алтер егото си Ziggy Stardust.

След като гледа документален филм за Bowie, който почина на 69-годишна възраст през 2016 г., Hutchinson си спомня за демото и го изважда от тавана си. А защо решава да го продаде? "Сега съм на 65 години... Не съм го използвал никога през живота си, така че започнах това, което по телевизията наричат разчистване", казва той.

Dan Hampson, асистент мениджър на Omega Auctions, които осъществяват търга, твърди, че записът "вероятно е първата демо версия на "Starman".

"Около създаването на тази вечна класика витае много от митологията на Bowie и суровостта на наистина красивата версия, която се чува тук, ни дава възможност да надникнем в творческия процес на този истински гений", каза още Hampson.

Демото съдържа и записи на "Moonage Daydream" и "Hang Onto Yourself".

Коментари