"Расистка риба" ли е Малката русалка?

Прочутата статуя в Копенхаген отново стана обект на вандалска проява

03 юли 2020
social
Снимка от thetravel.com

Датската полиция разследва вандалска проява срещу известната статуя на Малката русалка в Копенхаген. Върху каменната основа на бронзовата фигура е изписано със спрей "Расистка риба". Извършителите все още не са установени.

Предполага се, че поругаването на статуята е част от протестите на движението „Животът на чернокожите е от значение“. През последните месеци демонстрантите срещу расизма по света насочиха гнева си към статуи на исторически личности, играли роля в расисткото потисничество, но Малката русалка не беше част от тази тема.

Миналата година обаче компанията "Дисни" обяви, че ще прави игрална версия на едноименната анимация от 1989 година и предизвика скандал, след като младата афроамериканска певица Хали Бейли беше ангажирана за главната роля.

Чернокожа певица ще изиграе Малката русалка

Статуята, открита през 1913 г., е вдъхновена от едноименната приказка на датския писател Ханс Кристиан Андерсен

Емблематичната фигура през годините е била обект на множество посегателства от вандали и демонстранти - русалката два пъти е била обезглавявана, заливана е с червена боя, срещу нея са протестирали активисти против лова на китове и поддръжници на демократите в страната.

Новини