Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Разпети петък е - най-тъжният ден за християните
Разпети петък е - най-тъжният ден за християните
Снимка: БГНЕС
Разпети петък е - най-тъжният ден за християните Петък, 17.04.2020 г., 08:26 ч. Св. Синод призова: Плащаницата на Разпети петък да не се целува

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден за християните, когато Божият син Исус Христос е разпънат на кръста. На днешния ден православната църквата припомня пътя към Голгота и срещата със смъртта. Вечерта във всички православни храмове в страната се отслужва Опело Христово.

Заради предприетите противоепидемични мерки тази година поклонението пред светата Плащаница ще става без тя да се целува и докосва. Също така няма да се минава под нея, както повелява църковната традиция, спазвана в България и Гърция. Светата Плащаница, символизираща погребаното Христово тяло, ще бъде изнесена в средата в храма, а вярващите ще могат единствено да се прекръстят и поклонят пред нея.

Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек.

Днес цветя и здравец в църквите няма да се раздават. От Светия Синод призовават вярващите да посещават храма задължително с предпазни маски, както и да спазват разстояние един от друг.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява днес да не се яде и пие вода.

Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.

Коментари