Разпределиха имущество на Aretha Franklin според завещание, открито в диван

29 ноември 2023
Aretha Franklin
Снимка от БГНЕС

Синовете на Aretha Franklin получиха собственост върху бившите ѝ домове, благодарение на завещание, което беше открито между възглавниците на диван.

Решението дойде четири месеца след като съдебно жури обяви, че документът е валиден, въпреки че е труден за четене.

Franklin го беше подписала с усмихнато лице в буквата „А“.

Документите, които датират от 2014 г., отменят друго, написано на ръка завещание от 2010 г., което е намерено в дома на Franklin в Детройт през 2019 г., каза съдията.

Решението беше победа за най-малкия син на Franklin, Kecalf, тъй като по-късният документ предполага, че звездата, която не е оставила официално завещание, иска той да поеме контрола върху нейното имущество.

Сега той и внуците му ще получат нейното затворено имение в предградията на Детройт, което беше оценено на 1,1 милиона долара през 2018 г., но сега вече струва повече.

Адвокат го описа като „перлата в короната“ на портфолиото от недвижими имоти на Franklin миналата година.

Друг син, Ted White II, който подкрепяше завещанието от 2010 г., получи друга къща в Детройт, която обаче беше продадена от управителите на наследството на Franklin за 300 000 долара преди да бъдат открити конкурентните завещания. Адвокатът му заяви, че клиентът му иска приходите от продажбата. 

Съдия Jennifer Callaghan присъди на третия син, Edward Franklin, друг имот съгласно завещанието от 2014 г.

Четвъртият дом на Franklin, който също струва повече от 1 милион долара, се очаква да бъде продаден, като приходите ще бъдат разделени от четиримата ѝ синове. Съдията каза, че завещанието от 2014 г. не посочва ясно кой трябва да го получи.

Franklin почина от рак на панкреаса през август 2018 г. и беше широко разпространено мнението, че тя не е подготвила завещание за разпределяне на собствеността над около 6 милиона долара в недвижими имоти, пари в брой, златни записи и кожи, както и върху авторските права върху музиката ѝ.

Но девет месеца по-късно нейната племенница Sabrina Owens, която временно управляваше наследството ѝ, откри два отделни комплекта ръкописни документи в дома на певицата в Детройт.

Едната версия, датирана от юни 2010 г., е намерена в заключено чекмедже на бюро, заедно с договори и други документи. 

По-нова версия, от март 2014 г., беше открита в тетрадка със спирала, съдържаща драсканици на Franklin, заклещена под възглавниците на дивана в хола.

Всички синове на Franklin се съгласиха, че документът от 2010 г. е валиден, но спориха дали тя действително е подписала документа от 2014 г.

И двата документа показват, че Franklin е искала четиримата ѝ синове да разделят приходите от нейната музика и авторските права, но други области съдържат забележими разлики.

В крайна сметка обаче съдебните заседатели се съгласиха, че по-късното завещание замества документа от 2010 г., като стигнаха до решението си за по-малко от час.

Най-големият син на Franklin, Clarence, който живее в помощно жилище под настойничество, не беше замесен в спора. Той ще получи неназован процент от наследството в предварително съдебно споразумение между братята му и неговия настойник.

Все още има спор как да се борави с музикалните активи на Franklin. Обсъждане на този въпрос със съдията е насрочено за януари.

Franklin беше едно от най-големите имена в соул и R&B музиката в продължение на десетилетия, записвайки незаличими хитове като "Respect", "I Say A Little Prayer", "Rock Steady" и "Think".

Новини