Салман Рушди е фаворит за Нобелова награда за литература

Рушди беше намушкан с нож през август

05 октомври 2022
social
Снимка от БГНЕС

Салман Рушди, който беше атакуван с нож по-рано тази година, според букмейкърите е сред фаворитите за спечелване на тазгодишната Нобелова награда за литература.

Рушди, чието творчество включва световният бестселър, предизвикал дискусии "Сатанински строфи", беше намушкан с нож във врата и торса, докато се готвеше да изнесе лекция в института "Чаутакуа" в щата Ню Йорк на 12 август.

Тазгодишната награда ще бъде обявена в четвъртък и се присъжда на "лицето, което е създало в областта на литературата най-изящното в идейна насока произведение". Решението за присъждане на наградата се взема от Шведската академия - група от 18 души, която се състои от шведски писатели, лингвисти, литературоведи, историци и авторитетен юрист.

Наградата е най-престижната литературна награда в света, като победителят получава 1 млн. британски лири.

Ако спечели, той ще бъде първият писател, роден в Индия, който печели престижното отличие, след Рабиндранат Тагор през 1913 г.

Нападението срещу Рушди се случи 33 години след като аятолах Рухола Хомейни - тогава върховен лидер на Иран, издаде фетва, призоваваща мюсюлманите да убият автора на "Сатанински строфи" няколко месеца след публикуването на романа. Въпреки, че оттогава Иран се дистанцира от тази фетва, тя никога не е била официално отменена.

Новини