Салман Рушди стана жертва на покушение

Той вероятно ще загуби едното си око

13 август 2022
social
Снимка от БГНЕС

Салман Рушди, автор на „Сатанински строфи“, за чиято глава Иран обяви награда от 3,3 милиона долара, е в тежко състояние и е поставен на командно дишане в Ню Йорк. Вчера 75-годишният автор на бестселъри беше намушкан във врата и корема в щата Ню Йорк преди да излезе на сцената за интервю пред публика. Нападателят му е арестуван.

„Новините не са добри“, съобщи агентът на писателя Андрю Уайли пред New York Times в петък вечерта. „Салман вероятно ще загуби едно око; нервите на ръката му са прекъснати, намушкан е много лошо и в черния дроб“, добави Уайли.

Атаката стана на сцената на амфитеатъра на културен център в Чатокуа, в северната част на щата Ню Йорк. Веднага след нея Салман Рушди беше транспортиран с хеликоптер до най-близката болница, където беше опериран по спешност, съобщи ръководителят на полицията в щата Ню Йорк Юджийн Станишевски пред репортери.

Домакинът на конференцията Ралф Хенри Рийз, 73, е леко ранен в лицето. Нападателят е идентифициран като 24-годишния Хади Матар от щата Ню Джърси.

Писателят, роден на 19 юни 1947 г. в Бомбай, два месеца преди независимостта на Индия - отгледан от семейство на непрактикуващи мюсюлмански интелектуалци, богати, прогресивни и културни - взриви мюсюлманския свят с книгата си „Сатанинска строфи“. След товa фанатичният аятолах Рухола Хомейни да издаде „фетва“ през 1989 г., призоваваща за неговото убийство. Фетвата така и не беше отменена и много от преводачите на книгата му бяха ранени от атаки, дори убити, като японеца Хитоши Игараши, жертва на няколко прободни рани през 1991 г.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е „ужасен, че сър Салман Рушди е бил намушкан, докато е упражнявал право, което никога не трябва да спираме да защитаваме“, имайки предвид свободата на изразяване.

Новини