Sаm Smith и Normani спечелиха делото за хита „Dancing With a Stranger“

07 септември 2023
Sam Smith
Снимка от БГНЕС

Звездното дуо Sаm Smith и Normani спечели делото за нарушаване на авторски права, според което техният мултиплатинен хит „Dancing With a Stranger“ е откраднат от песен от 2015 г. със същото име.

Федерален съдия в Калифорния се е съгласил да прекрати делото в сряда със заповед, с която разполага сп. Rolling Stone. Адвокатите на Smith и Normani са поискали от съдия прекратяването още през септември 2022 г. 

През март 2022 г. текстописците Jordan Vincent, Christopher Miranda и Rosco Banlaoi подадоха основната жалба под груповото име Sound and Colour, LLC. Триото твърди, че Smith и певицата Normani, която беше част от групата Fifth Harmony, несправедливо се радват на успех с дуета. Според тримата те са откраднали заглавието, припева и цялостната композиция на тяхната оригинална и защитена с авторски права песен, публикувана преди това в каналите на Vincent в YouTube, Spotify и други стрийминг услуги.

Обвинителите не са коментирали до момента решението на съда. 

Според решението на съдията по делото елементите от песента, за които тримата автори претендират, че са копитани, не подлежат на защита от закона за авторските права. А фразата "dancing with a stranger" може да се открие в множество други музикални произведения. В искането си за прекратяване адвокатите на Sаm Smith и Normani също бяха посочили други песни с подобни заглавия, включително “Dancing With a Stranger” на Cyndi Lauper от 1989 г.

Новини