Scarlett Johansson съди Disney заради “Черната вдовица”

Стратегията на компанията за филма е ощетила актрисата финансово

29 юли 2021
social
Снимка от facebook

Звездата от “Черната вдовица” Scarlett Johansson е започнала дело срещу Disney. Според жалбата на актрисата студиото е нарушило договора ѝ с пускането на филма на Marvel едновременно в платформата Disney Plus и в кината. 

Адвокатите на звездата твърдят, че предлагането на филма в стрийминг услугата е намалило печалбите от продажба на билети в кината. Голяма част от допълнителните печалби на Johansson от лентата обаче са обвързани с представянето именно в кината

“Disney съзнателно са нарушили споразумението на Marvel, без основателна причина, за да попречат на г-жа Johansson да получи пълните облаги от сделката ѝ с Marvel”, е записано в съдебните документи.  

През март Disney обяви, че “Черната вдовица”, както и редица други филми на студиото през тази година, ще излязат едновременно в кината и в стрийминг платформата, където за достъп до продукцията се плаща такса от 30 долара. Компанията се мотивира с пандемията и ограниченията за посещение на кината.

“Черната вдовица” спечели 80 милиона долара с премиерата си в САЩ и Канада, което беше рекорд за ковид ерата, и добави още 60 милиона долара приходи от Disney Plus. Към момента обаче филмът има само 319 милиона долара глобална печалба, което го прави един от филмите на Marvel с най-ниски приходи. 

В същото време обаче акциите на Disney са се покачили след обявяването на печалбите от такси за филма в стрийминг платформата, се подчертава в документите по делото. 

“Не е изненада, че нарушаването на споразумението от страна на Disney успешно изтегли милиони фенове от кината и ги привлече към нейната стрийминг услуга Disney +”, се добавя в тезата на адвокатите на Johansson.

Според “Wall Street Journal”, който първи съобщи новината, близки до актрисата източници са заявили, че заради решението на компанията тя е загубила приблизително 50 милиона долара бонуси.

Ако Johansson спечели делото, това ще създаде прецедент и още много актьори може да поискат обезщетения за филми с тяхно участие, които са преминали от кината в стрийминг платформите. Също така агентите на звездите може да добавят по-стриктни клаузи в бъдещите им договори, които да подсигурят печалбите им в бъдеще в подобни ситуации. 

Засега Disney и адвокатите на Johansson не са коментирали информацията. 

Новини