Силен старт на сериала "The Last Of Us"

17 януари 2023
The Last of Us
Снимка от YouTube screenshot

Идеята за апокалиптичната епидемия от зомбита в дългоочаквания „The Last of Us“, чийто пилотен епизод тръгва от днес, е ужасяваща - особено защото се основава на реални природни явления. Сериалът на HBO, който следва сюжета на награждаваните игри за PlayStation, включва хора, заразени от ужасяващата реална гъба кордицепс - паразитна гъба, която е известна с това, че завладява мозъците на насекоми и ги принуждава да действат по начин, който продължава да разпространява гъбата сред други потенциални гостоприемници. Според режисьора и продуцент Крейг Мазин е възможно гъбичката да еволюира, за да зарази хората.

По думите на Мазин, ако светът се затопли до степен, в която гъбичката вече не е в състояние да се разпространява, използвайки своите насекомоидни гостоприемници, тя ще трябва да еволюира, за да оцелее - вероятно като измисли начин да зарази топлокръвни гостоприемници. Това включва възможността, която представя "Последните оцелели": гъбичките да завладеят мозъците и да ги накарат да се грижат единствено за по-нататъшното разпространение на гъбичната инфекция. Мазин казва, че не е известен начин за спиране или лечение на такава инфекция.

Сериалът (и игрите, на които е базиран) представят как може да се прояви инфекцията с кордицепс. В „The Last of Us“ първоначално заразеният е представен като човек, който все още контролира част от съзнанието си, но не може да контролира тялото си, което има неконтролируемо желание да хапе незаразени хора и да разпространява гъбичките. В крайна сметка съзнанието и физическият вид се влошават, за да се образува така нареченият "кликер" - напълно деформиран хуманоид с глава, приличаща на гъба, който използва ехолокация, за да открива жертвите си.

Ако това не ви звучи особено научно, добре. Вероятно знаете също, че Крейг Мазин е сценарист, режисьор и продуцент, а не е... биолог. Разработчикът Naughty Dog, създал оригиналните игри „The Last of Us“, също не е съставен от биолози (за разлика от Bioware, която първоначално е основана от лекари - но това е съвсем друга история).

Истината е, че човешките тела се борят много по-добре с гъбичните инфекции, отколкото насекомите. Освен това методът, който гъбичката Cordyceps използва, за да зарази насекомите, е толкова далеч от този, който би бил необходим, за да зарази бозайниците (като хората), че подобна еволюция едва ли ще се случи в обозримо бъдеще - така че вие, вашите деца и децата на вашите деца едва ли скоро ще се превърнете в контролирани от гъби марионетки.

Въпреки това, ако кордицепсът по някакъв начин започне да завладява хората, реалността може да се окаже дори по-ужасяваща от показаното в „The Last of Us“. Кордицепсът не се разпространява чрез ухапване, а по въздуха. Не би трябвало да се притеснявате, че ще бъдете ухапани - би трябвало да се притеснявате, че ще вдишате в неподходящ момент.

Независимо дали сериалът е реалистичен, "Последните оцелели" изглежда ще бъде триумф за HBO. Сериалът, който струва повече от първите пет сезона на "Игра на тронове", получи невероятна перфектна оценка в Rotten Tomatoes. Първият епизод на сериала беше пуснат в неделя и може да се гледа по HBO Max от българските зрители тази вечер от 21:00 ч. 

Новини