Silk Sonic няма да претендират за номинация за "Грами"

Bruno Mars съобщи решението да не участват като претенденти за наградите на предстоящата церемония

13 октомври 2022
social
Снимка от кадър YouTube

Bruno Mars обяви, че групата му с Anderson .Paak, Silk Sonic, оттегля албума си “An Evening With Silk Sonic” от предложенията за номинациите за наградата “Грами”. Пред сп. Rolling Stone певецът заяви: “Наистина вложихме всичките си сили в този запис, но Silk Sonic предпочита елегантно, скромно и най-важното, сексуално, да откаже албумът да бъде предлаган тази година. Надяваме се, че заедно с всички останали ще можем да отпразнуваме една страхотна музикална година и да участваме в партито. Благодарим ви, че дадохте възможност на Silk Sonic да просперира”.

Водещият сингъл от албума, “Leave the Door Open”, излезе през април 2021 г. и спечели четири статуетки “Грами” на церемонията тази година, включително за песен и запис на годината.

Самият албум беше издаден през ноември и заради това попада в периода, в който трябва да са издадени музикалните произведения, за да бъдат кандидати за номинация за най-престижните музикални награди за следващата година, т.е. за 2023-а. Нещо повече - според повечето прогнози “An Evening With Silk Sonic” беше един от най-силните претенденти в категорията “албум на годината” на предстоящата церемония, а някои анализатори очакваха и да спечели. 

Според Mars обаче “биха били луди” да очакват повече от вече постигнатото: “Andy и аз, и всички, които работиха по този проект, спечелиха в мига, в който светът реагира на “Leave The Door Open”. Всичко друго беше просто черешката на тортата. Благодарим на наградите “Грами”, че ни позволиха да изпълним песента на тяхната сцена - не веднъж, а два пъти - и че ни наградиха на миналогодишната церемония”.  

Mars от години е любимец на наградите. Той превърна шестте си номинации в победа през 2018 г. с албума “24K Magic”. Две години по-рано получи наградата за запис на годината и за най-добро изпълнение на дует или група за “Uptown Funk” с Mark Ronson. Първото си грамофонче спечели през 2011 г. със сингъла “Just the Way You Are.”

Възможно е решението на певеца наистина да е от скромност или просто, за да избегне замесване в скандали. Все пак се очаква за церемонията следващата година да бъдат номинирани мегазвезди като Kendrick Lamar, Beyonce и Adele. 

В предишни години Drake и Тhe Weeknd също се отказаха да участват в процеса на избор за номинациите, като критикуваха организаторите на наградите. През 2019 г. в речта си от сцената на церемонията Drake каза “Играем в спорт, в който са важни мненията, не фактите”, с което намекна за начина, по който се избират номинираните и победителите на наградите. Тhe Weeknd пък прекрати всякакви отношения със събитието, след като неговият албум от 2020 “After Hours” и сингълът “Blinding Lights” - наредили се сред най-популярните в музиката през последните 10 години - бяха пренебрегнати от комитета за избор на номинираните за церемонията през 2021 г. Случаят предизвика огромен скандал и няколко седмици по-късно от наградите обявиха, че премахват анонимното гласуване, което до този момент определяше финалните списъци с номинирани артисти в повечето категории.

Според правилата музикалните записи не подлежат на избор автоматично. Те трябва да бъдат внесени при организаторите на наградите “Грами” като кандидати. Това обикновено се прави от представител на изпълнителя или лейбъла, с който той има договор. 

Номинациите за наградите “Грами” ще бъдат обявени на 15-и ноември. Церемонията ще се проведе в Лос Анджелис на 5 февруари 2023 г.

 

Новини