Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Социалната изолация е вредна за хората
Социалната изолация е вредна за хората
Снимка: pixabay.com
Социалната изолация е вредна за хората Понеделник, 04.05.2020 г., 16:50 ч. Ефектът е подобен на този от затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолизма

Социалната изолация заради пандемията от новия коронавирус е вредна за здравето и е сравнима с изпушването на 15 цигари дневно, пише в. "Дейли стар".

Изданието се позовава на данни, оповестени от британския професор по социална психология и правителствен съветник Стивън Райшър:

"Проблемът със социалната изолация е самата изолация. За хората е вредно да бъдат изолирани от останалите. Това може да се сравни с изпушването на 15 цигари на ден", предупреждава експертът, който съветва британското правителство по въпросите с премахването на ограничителните мерки.

"Човешките същества са социални животни. За хората да бъдат свързани помежду си е изключително важно не само за психичното здраве, но и за физическото", допълва Райшър.

Според британско проучване социалната изолация повишава риска от смърт с 30 процента, подобно на затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолизма.

Предишно изследване на специалисти от университета "Бригам Йънг" в САЩ също потвърди вече известната теза, че самотата може да е пагубна. Проучването показа, че индивиди, страдащи от липса на социални връзки (обективна и субективна социална изолация), са изложени на риск от преждевременна смърт.

Коментари