Суперкомпютри, червееви дупки и други фантасмагории

24 март 2023
космос
Снимка от БГНЕС

Изследователи от Бристолския университет изказват предположението, че червеевите дупки могат да се използват като компютри без обмен, превръщайки ги по същество в суперкомпютри с квантова мощност, които надхвърлят времето и пространството, съобщи “Giant freaking robot”. Нещата от научнофантастични филми се доближават до реалността. Според „Вайс“ учени проучват възможността за създаване на суперкомпютър, който ще им позволи да изпращат информация през червееви дупки, отваряйки вратата към възможни форми на междугалактическо пътуване. Статията до голяма степен се позовава на работата на квантовия физик Хатим Салих.Той предлага да се създаде квантов компютър от следващо ниво "без обмен", като се използват съществуващи технологии и компоненти.

Те биха позволили на учените да създават червееви дупки, използвайки процеса на контрапортация. Салих смята, че той може да бъде създаден "в рамките на следващите три-четири години", което означава, че първите експерименти с червееви дупки могат да се случат в рамките на това десетилетие.

Червеевите дупки са хипотетични структури, които могат да свързват две точки от пространство-времето и отдавна са обект на увлечение както за учените, така и за любителите на научната фантастика. Те са хипотетични, защото никой не е успял да създаде такава структура в лаборатория или дори да я идентифицира в реалния живот.

Новини