"Toy" на David Bowie излиза официално

Известният "изгубен" албум на музиканта трябваше да се появи през 2001 г.

29 септември 2021
social
Снимка от БТА

Известният "изгубен" албум на David Bowie "Toy" от 2001 г. най-после ще види бял свят. Той включва презаписани и обновени версии на някои от ранните парчета на музикалната легенда.

Колекцията трябваше да излезе като продължение на "Hours…" от 1999 г., но това не се случи заради спор между Bowie и тогавашния му лейбъл Virgin.

Албумът изтече в интернет през 2011 г., а сега, десетилетие по-късно, ще бъде пуснат на музикалния пазар официално като част от бокс изданието "Era Five". Това е пета част от серията "Brilliant Adventure (1992 – 2001)" и ще излезе скоро.

От днес в платформите за стрийм на музика вече е достъпна и радио версията на песента "You’ve Got A Habit Of Leaving", записана през 1965 г. и издадена като сингъл от Bowie под името Davy Jones заедно с бандата му The Lower Third.

Новината за изданието беше обявена дни след като наследниците на David Bowie подписаха сделка с Warner Music Group, която предоставя на компанията правата върху пълния музикален каталог на звездата.

Warner Music до момента държеше световните права върху музиката на Bowie издадена между 1968 и 1999 г., след като лейбълът придоби Parlophone Label Group през 2013 г.

Новото споразумение означава, че Warner Music вече е собственик и на правата върху творчеството на музиканта от периода между 2000 и 2016 г.

Bowie почина от рак на 69 г. през 2016 г., само два дни след премиерата на последния му албум "Blackstar". 

Новини