Tracy Chapman е първата тъмнокожа авторка на песни с кънтри награда

09 ноември 2023
Tracy Chapman
Снимка от YouTube screenshot

35-годишната класика на Tracy Chapman "Fast Car" беше избрана за най-добра песен и за най-добър сингъл на годината на церемонията по връчване на наградите за кънтри музика, която се проведе в Нашвил, щата Тенеси. 

Статуетките бяха за кънтри версията в изпълнение на Luke Combs, която се изкачи до второто място в американската класация и достигна 30-та позиция в британския чарт през лятото.

По този начин Chapman се превърна в първия тъмнокож автор на музика, който печели в категорията за песен на годината в 57-годишната история на церемонията, организирана от Асоциацията за кънтри музика.

Певицата не присъства на събитието, но заяви, че наградата е "голяма чест" за нея.

Combs също благодари на Chapman в речта си при получаването на статуетката за сингъл на годината: 

„На първо място искам да благодаря на Tracy Chapman за това, че написа една от най-добрите песни на всички времена. Записах я, защото много ми хареса. Това е първата ми любима песен в живота, която открих едва на 4-годишна възраст". 

Оригиналът на "Fast Car" излиза през 1988 г. като първи сингъл от дебютния албум на Chapman. Песента се превръща в голям хит, след като Tracy я изпълнява по време на концерта на стадион "Уембли" по случай 70-ия юбилей на Нелсън Мандела.  

"Fast Car" донесе на Chapman три номинации за "Грами" през 1989 г., включително за песен на годината. Тя спечели в категорията за най-добра поп вокалистка. 

Новини