Украйна избра представителите си за Евровизия 2023

Бомбоубежище в Киев беше трансформирано в телевизионно студио за представянето на кандидатите

19 декември 2022
social
Снимка от BGNES

Украйна избра своите представители за Евровизия 2023. Това се случи на събитие, излъчвано на живо от бомбоубежище в Киев. 

Песенният конкурс тази година беше спечелен от украинската група “Оркестър Калуш”, но заради войната в родината им, домакинството на музикалното състезание беше прехвърлено на завършилата втора в класирането Великобритания. Шоуто ще се състои в Ливърпул. 

Украйна ще бъде представена от поп дуото TVORCHI с песента “Heart Of Steel”. 

Метростанция в Киев беше трансформирана в телевизионно студио за представянето на кандидатите. Тя се използва за бомбоубежище, откакто Русия започна войната срещу Украйна през февруари. 

Изпълнението на TVORCHI препраща именно към руските атаки чрез двама танцьори с противогази, докато в същото време на екрани се появат предупредителни надписи.  

След избора от групата написаха в Instagram: “Изпълнението ни беше подготвено от хора с горящи очи и стоманени сърца, решени посланието им да стигне до света. В трудни условия, под земята, в студа, без осветление, при постоянен шум, но все пак успяхме. Бяхме чути и благодарим на всички вас, които гласувахте, за да спечелим конкурса тази година. Ливърпул, готови ли сте?”. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от TVORCHI (@tvorchi_official)

До момента три държави се отказаха от участие в Евровизия 2023 по финансови причини - Северна Македония, Черна гора и България. 

Måneskin, които спечелиха конкурса преди две години, заявиха, че се надяват да гостуват на шоуто, ако натовареният им график позволява. 

 

 

Новини