Уникална колекция с вещи на Freddie Mercury на търг

26 април 2023
Freddie Mercury
Снимка от YouTube screenshot

Повече от 1500 предмета от частната колекция на Freddie Mercury, сред които костюми, уникални вещи и непоказвани досега ръкописни текстове на песни, ще бъдат продадени на търг по-късно тази година. 

Колекцията на фронтмена на Queen, която е останала почти непокътната в бившия му дом в Западен Лондон през трите десетилетия след смъртта му, ще бъде изложена публично в британската столица в продължение на един месец, считано от 4-и август.

Преди това, през юни, най-интересните експонати от колекцията ще бъдат представени в Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонконг, както и в Лондон.

След това огромният набор от предмети, сред които дрехи, картини и предмети от ежедневието на Mercury, ще бъде продаден на шест лондонски аукциона, като се очаква да донесе поне 6 млн. паунда.

Предметите се продават от Mary Austin, една от най-близките приятелки на легендарния певец, която се грижи за тях в бившия му дом - "Гардън Лодж", в луксозния лондонски квартал Кенсингтън - откакто той почина през 1991 г.

"Имах радостта и привилегията да живея заобиколена от всички прекрасни неща, които Freddie търсеше и толкова обичаше", казва тя в изявление, "Но годините минаха и дойде време да взема трудното решение да затворя тази много специална глава от живота си".

Наричайки Mercury "невероятен и интелигентен колекционер, който ни показа, че във всичко може да се открие красота, забавление и разговор", Austin добави, че процесът ще "отпразнува неговия уникален и красив дух".

Колекцията включва реплика на короната на Свети Едуард, която ще бъде използвана от крал Чарлз III по време на коронацията му следващата седмица. Тя е носена от звездата на сцената през 80-те години на миналия век.

Придружаващото я наметало от изкуствена кожа, червено кадифе и кристали е изработено от приятелката на певеца и дизайнер на костюми Diana Moseley.

Mercury носи короната и наметалото на известния концерт „Live Aid“ през 1985 г. и на финалните изпълнения на "God Save The Queen" по време на последното си турне с Queen през 1986 г. Смята се, че цената на двата предмета може да достигне до 80 000 паунда.

Непоказвани досега ръкописни текстове на песента на групата "We Are The Champions" също ще бъдат пуснати в продажба. Черновата на текста, която се простира на девет страници, се оценява на 200 000 до 300 000 паунда.

Сред другите предмети, които ще бъдат изложени, са произведения на изкуството на Пабло Пикасо и Анри Матис, вековен настолен часовник „Faberge“ със скъпоценни камъни, нефрит и емайл, както и старинна японска гравюра на дърво.

"Колекцията на Freddie Mercury е проява на творчеството, вкуса и безпогрешния поглед към красотата на един изключителен човек", заявиха от аукционната къща Sotheby's.

Mary Austin ще дари част от приходите от търга на „Mercury Phoenix Trust“ , основан от останалите от групата Queen - Brian May, Roger Taylor и техния мениджър Jim Beach, за да подкрепи инициативите за борба с ХИВ/СПИН, както и фондацията за борба със СПИН на Elton John.

Новини