Венеция отново е в плен на карнавала

Тази година карнавалът ще бъде на живо, но знакови прояви отпадат заради пандемията

13 Февруари 2022
social
Снимка от pxhere.com

Прочутият карнавал във Венеция беше открит вчера и ще продължи до 1 март.

Тази година той се провежда под мотото „Запомни бъдещето”, вдъхновено от цитата на Салвадор Дали „И най-вече, аз помня бъдещето”.

Целта на организаторите е да се даде послание за надежда чрез култура с богата програма от инициативи в театри и музеи по цялата територия, която обхваща венецианския карнавал.

Миналата година заради пандемията карнавалът беше в онлайн формат.

Тази година той ще бъде на живо, но знакови прояви все пак няма да се състоят заради мерките, наложени от пандемията. Няма да има нито "Полет на Ангела", нито "Полет Орела", нито "Полет на Лъва" от камбанарията на площад "Сан Марко" в центъра на града.

Няма да го има и традиционният кортеж на най-красивите 12 момичета, така наречените "Марии на Карнавала". От 19 февруари 12-те финалистки ще участват в събитията на карнавала, които ще се провеждат на емблематични места в града. На 28 февруари в театър "Ла Фениче" ще бъде избрана най-красивата измежду тях.

Два конкурса за най-красива маска ще се проведат в рамките на фестивала. Единият ще е на площад "Сан Марко" във Венеция, а другият ще бъде в град Местре, с който Венеция е свързана с "Моста на свободата".

Гостите на карнавала могат да се насладят на открито и закрито на театрални спектакли, клоунади, циркови изпълнения, много музика и различни концерти, дегустации на типични за периода сладкиши и ястия, за любителите на зимните кънки има ледени площадки.

Поради всичко това форматът на карнавала на Венеция се нарича „Венецианското време на чудесата”.

 

Новини