Will Smith напуска Академията заради шамара

Актьорът се разкайва за действията си на 94-ата церемония за връчване на наградите "Оскар"

02 април 2022
social
Снимка от БТА

Will Smith подаде оставка като член на Академията за кинематографично изкуство и науки заради шамара, който удари на Chris Rock на сцената на 94-ата церемония за връчване на наградите “Оскар”. 

В изявление чрез негов представител Smith заявява: "Отговорих директно на уведомлението за дисциплинарното изслушване на Академията и приемам напълно всички последствия от поведението ми. Действията ми на 94-ите награди на Академията бяха шокиращи, болезнени и непростими. Списъкът с хората, които нараних, е дълъг и включва Chris, семейството му, много от моите скъпи приятели и близки, всички присъстващи и зрителите в домовете им по целия свят. Предадох доверието на Академията”. 

Актьорът добавя: "Лиших другите номинирани и победители от възможността да празнуват и да бъдат поздравени за тяхната изключителна работа. Съкрушен съм. Искам да върна фокуса обратно върху тези, които заслужават внимание за техните постижения и да дам възможност на Академията да продължи невероятната си работа в подкрепа на креативността и артистичността във филмовото изкуство”.

В заключение в изявлението Smith казва, че напуска Академията: "Затова се отказвам от членството си в Академията за кинематографично изкуство и науки и ще приема всички решение, които Бордът определи за подходящи за случая. Промяната отнема време и аз съм решен да положа необходимите усилия, за да съм сигурен, че никога повече няма да позволя на насилието да вземе връх над разума”. 

Президентът на Академията David Rubin отговори на оставката така:

"Получихме и приехме оставката на г-н Will Smith. Ще продължим с дисциплинарните действия спрямо него за нарушения на стандартите на поведение на Академията преди следващото заседание на Борда на 18-и април”. 

В понеделник от Академията обявиха, че започват дисциплинарни действия срещу Smith заради “недопустим физически контакт, агресивно и заплашително поведение, както и за уронване на престижа на Академията”. 

Smith имаше 15 дни, за да отговори на разследването. От Академията уточниха, че той може да понесе дисциплинарно наказание, като временно отстраняване, изгонване или други санкции, предвидени в правилника на филмовата институция.

 

Новини