За нов среден температурен рекорд предупреждават климатолози

21 април 2023
Слънце
Снимка от БГНЕС

През 2023 или 2024 г. светът може да достигне нов среден температурен рекорд, за което ще допринесат климатичните промени и очакваното завръщане на метеорологичното явление Ел Ниньо, заявиха климатолози, цитирани от Ройтерс. Климатичните модели сочат, че след три години под влиянието на климатичния модел Ла Ниня в Тихия океан, който обикновено понижава леко глобалните температури, по-късно тази година светът ще се върне към Ел Ниньо, по-топлия му аналог. 

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад покрай екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, което води до по-високи температури на повърхността на океана. Ел Ниньо обикновено се свързва с рекордни температури в световен мащаб. "Дали това ще се случи през 2023 г. или 2024 г. все още не е известно, но според мен е по-вероятно да стане", заяви Карло Буонтемпо, директор на Службата на ЕС за климатичните промени "Коперник".

Климатичните модели предполагат връщане към условията на Ел Ниньо в края на бореалното лято и възможност за развитие на силно влияние на Ел Ниньо в края на годината, казва Буонтемпо. Най-горещата година в световен мащаб досега е била 2016 г., която съвпада със силно влияние на Ел Ниньо, въпреки че изменението на климата е подхранвало екстремните температури дори в години без присъствие на това явление.

Новини