За първи път след 2007 г.: REM се събраха на една сцена

14 юни 2024
REM
Снимка от БГНЕС

По-рано тази седмица рок групата R.E.M се пошегува, че ще е нужна "комета", за да събере състава отново заедно на сцената. И може би в крайна сметка са забелязали такава, защото квартетът изненада присъстващите на церемонията за въвеждане в Залата на славата на авторите на песни в Ню Йорк в четвъртък, като се появи за акустично изпълнение на "Losing My Religion". 

Това беше първият път, в който и четиримата членове на бандата се обединяват за публична изява, откакто през 2007 г. се появиха заедно за въвеждането им в Залата на славата на рокендрола.

Създадена в Атина, Джорджия, групата REM преминава от култова инди банда до една от най-продаваните рок групи от 90-те години на миналия век. Сред хитовете им са "Everybody Hurts", "The One I Love" и "Man On The Moon".

Барабанистът Bill Berry напусна групата през 1997 г., след като получи мозъчен аневризъм по време на изпълнение на сцената. Съставът продължи като трио до 2011 г., преди да се раздели. 

„В този момент нямаше нищо, за което можехме да се съгласим наистина в музикално отношение – каква музика, как да я запишем, ще отидем ли на турне“, каза китаристът Peter Buck пред CBS News тази седмица. "Едва успявахме да постигнем съгласие къде да отидем на вечеря. А сега можем да се разберем само по този въпрос", пошегува се той. 

Попитан дали групата някога ще се събере отново, Buck заяви, че това е лоша идея, настоявайки, че "никога няма да бъде толкова добра".

Въпреки това музикантите се събраха в четвъртък, като изпълниха най-големия си хит пред публиката, по случай въвеждането им в Залата на славата на авторите на песни. 

Приемайки честта, певецът Michael Stipe говори от името на цялата група. 

„Писането на песни и фактът, че имаме каталог с творби, с който се гордеем и който е достъпен за останалия свят завинаги, е най-важният аспект от това, което направихме. Второто най-важно е, че успяхме да го правим през всичките тези десетилетия и да останем приятели. И не само приятели, скъпи приятели. Ние сме четирима души, които от самото начало решиха, че ще притежават своите мастър записи и ще разделят поравно хонорарите и признанието за писане на песни. Всички за един и един за всички“.

На церемонията Missy Elliot представи своя дългогодишен партньор в писането на песни и продуцент Timbaland, който е създавал хитове и за Justin Timberlake, Aaliyah, Ginuwine, Nelly Furtado и Jay-Z.

„Timbaland буквално промени ритъма на времето, защото той също се отнасяше към хип-хоп записите като към R&B записи“, каза тя.

Продуцентът, чието истинско име е Timothy Mosley, посвети наградата си на Aaliyah, която загина в самолетна катастрофа през 2001 г.

Авторът на песента "Rainbow Connection" Paul Williams връчи на Diane Warren наградата „Johnny Mercer“, най-високото отличие, присъждано от Залата на славата, и се пошегува, че изкуственият интелект „се плаши от Diane Warren“. Тя е един от най-успешните текстописци на своето поколение - нейно дело са хитове като "I Don't Want To Miss A Thing" на Aerosmith, "If I Could Turn Back Time" на Cher и "How Do I Live" на LeeAnn Rimes.

„Трябва да благодаря на майка ми, защото тя беше първият човек, на когото трябваше да докажа, че греши“, каза Warren. "Писането на песни не е нещо, което правя, това е това, което съм".

Nile Rodgers връчи на SZA наградата "Hal David Starlight" за „талантливи млади автори на песни, които оказват значително влияние в музикалната индустрия“.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини

"Forever" на Joe Lynn Turner и Мария Илиева с ексклузивна българска премиера

преди 9 часа "Forever" на Joe Lynn Turner и Мария Илиева с ексклузивна българска премиера

Lionel Richie с концерти на "най-доброто място за турне в света" - Европа

преди 9 часа Lionel Richie с концерти на "най-доброто място за турне в света" - Европа

Любо Киров подгрява феновете с балада за предстоящия си концерт

преди 10 часа Любо Киров подгрява феновете с балада за предстоящия си концерт

Lady Gaga разкри заглавието и датата за премиерата на новия си сингъл

преди 11 часа Lady Gaga разкри заглавието и датата за премиерата на новия си сингъл

Dua Lipa и Zendaya въведоха Cher в Залата на славата на рокендрола

преди 34 часа Dua Lipa и Zendaya въведоха Cher в Залата на славата на рокендрола

Pink стана "приемен родител" на кученце

преди 2 дни Pink стана "приемен родител" на кученце

Sabrina Carpenter с ново впечатляващо постижение в британската класация

преди 2 дни Sabrina Carpenter с ново впечатляващо постижение в британската класация

Robbie Williams: Изпитанията на Liam бяха много подобни на моите

преди 3 дни Robbie Williams: Изпитанията на Liam бяха много подобни на моите

Dua Lipa изненада публиката си в "Роял Албърт Хол" с Elton John

преди 3 дни Dua Lipa изненада публиката си в "Роял Албърт Хол" с Elton John

Niall Horan за Liam Payne: Не знаех, че му казвам "сбогом" завинаги

преди 3 дни Niall Horan за Liam Payne: Не знаех, че му казвам "сбогом" завинаги

Прея влиза в нова музикална ера с новия сингъл “Всеки ден”

преди 3 дни Прея влиза в нова музикална ера с новия сингъл “Всеки ден”

Rag'n'Bone Man празнува живота в новия си албум „What Do You Believe In“

преди 3 дни Rag'n'Bone Man празнува живота в новия си албум „What Do You Believe In“