The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Започва Страстната седмица - какви са традициите за всеки ден
Започва Страстната седмица - какви са традициите за всеки ден
Снимка: pxhere.com
Започва Страстната седмица - какви са традициите за всеки ден Понеделник, 26.04.2021 г., 07:05 ч. На Велики понеделник Исус Христос изгонил търговците от Йерусалимския храм

Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица, тъй като на славянски думата "страст" означава страдание.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.

На Велики понеделник Исус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Божият Син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва.

В българската домашна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин.

Първите 3 дни - Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда, са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер – прави се за здраве;

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца;

На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата 3 пъти за здраве.

На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове.

На следващия ден е светлото Христово възкресение.

И тази година църквите в страната ще са отворени за вярващи при спазване на противоепидемични мерки. Изисква се дистанция от метър и половина между миряните, които трябва да носят маски. Потокът от хора също трябва да се регулира.

Коментари