Американският сенат ще заседава заради Taylor Swift

Причината са проблемите с продажбата на билети за турнето ѝ в Северна Америка

23 ноември 2022
social
Снимка от БГНЕС

Антитръстова комисия на Сената на САЩ ще проведе изслушване за липсата на конкуренция в индустрията за продажба на билети за събития след проблемите, които възникнаха миналата седмица в сайта на Ticketmaster във връзка с пропуските за турнето на Swift “Eras Tour”. 

На 17-и ноември от компанията обявиха, че спират продажбата на билети за концертите на поп звездата в Северна Америка следващата година, като изтъкнаха като причини “изключително голямото търсене” и “недостатъчна наличност на билети”. 

Съобщението дойде след като множество фенове се оплакаха от технически проблеми със сайта, докато са се опитвали да се сдобият с ценните хартийки по време на предварителната продажба на 15-и ноември, включително много дълго чакане и блокирания на интернет страницата. 

От Ticketmaster обясниха тогава, че се наблюдава “исторически безпрецедентно търсене”, като “милиони” фенове на Swift са се опитали да си запазят билети. По-късно беше уточнено, че 14 милиона души са щурмували сайта с намерението да си купят пропуск в този ден, а 2.4 милиона късметлии са успели, въпреки трудностите. 

Агенция Ройтерс сега съобщава, че Конгресът на САЩ ще проведе изслушване за липсата на конкуренция на пазара за билети. На този етап не е определена дата за заседанието, но сенатор Аmy Klobuchar, която е председател на комисията, потвърди информацията. 

“Високите цени, нарушенията в работата на сайта и отмяната на поръчки, докладвани от клиентите, показват, че заради доминиращата си позиция на на пазара от компанията не изпитват натиск да развиват и подобряват услугите си… което вреди на клиентите и на изпълнителите”, каза Klobuchar. 

На 18-и ноември Swift публикува изявление, в което каза, че е получила уверение от Ticketmaster, че могат да се справят с огромното търсене на билети, като в същото време изрази съчувствие за неприятностите на феновете, докато са се опитвали да си осигурят място на някой от концертите ѝ. 

По-късно от фирмата пък поднесоха извинения на клиентите, които са имали такива “ужасни преживявания” и увериха, че правят всичко възможно да осигуряват възможно най-безпроблемната и лесна продажба на билети. 

В същото време беше обявено, че Министерството на правосъдието на САЩ започва антитръстово разследване на Live Nation - компанията собственик на Ticketmaster. През 2010 г. Live Nation и Ticketmaster се обединиха под името Live Nation Entertainment. Тогава правосъдното ведомство одобри сливането, но ревизира сделката през 2019 г. заради нарушения на клаузи в оригиналния договор. 

Live Nation Entertainment в момента държи 70% от индустрията за музика на живо.

От Ticketmaster отрекоха обвиненията за нарушаване на принципите за работа в конкурентна среда. Според тях причината за доминиращата им роля на пазара е голямата пропаст, която съществува между качеството на тяхната система и тази, предлагана от следващата по големина платформа за продажба на билети. 

А междувременно фенове на Swift, сред които има и адвокати, се обединиха в онлайн кампания срещу Ticketmaster.

 

Новини