Annie Lennox и Jane Fonda в мащабна кампания срещу ядрените оръжия

07 март 2024
Annie Lennox
Снимка от БГНЕС

Актьори, музиканти и активисти се обединиха в отворено писмо, в което се подчертава важността на филма на Christopher Nolan "Опенхаймер" във връзка със заплахите за ядрена война в реалния живот.

Освен актьорите и екипа на филма, който е много вероятно да спечели "Оскар" на церемонията в неделя, писмото са подписали звезди като Annie Lennox, Emma Thompson, Jane Fonda, Julianne Moore, Michael Douglas, Rosanna Arquette и Viggo Mortensen. Активистът и внук на J. Robert Oppenheimer,  Charles Oppenheimer, също е част от инициативата. Писмото е публикувано в сайта на организацията "MakeNukesHistory", както и в днешния брой на в. Los Angeles Times. 

“"Опенхаймер" описва историята на произхода на ядрените оръжия, историята на проекта "Манхатън" и последвалите предупреждения на Робърт Опенхаймер срещу надпревара във въоръжаването и разработването на още по-мощни оръжия. Опенхаймер беше прав да ни предупреди. Днес 13 000 ядрени оръжия се държат от девет държави. Някои са 80 пъти по-мощни от тези, които унищожиха Хирошима и Нагасаки през 1945 г. Като артисти и защитници искаме да издигнем гласове, за да напомним на хората, че докато "Опенхаймер" е история, ядрените оръжия не са. Във време на голяма несигурност дори едно ядрено оръжие – на сушата, под морето, във въздуха или в космоса – е твърде много. За да защитим нашите семейства, нашите общности и нашия свят, трябва да изискваме световните лидери да работят, за да превърнат ядрените оръжия в история - и да изградят по-светло бъдеще. Моля, присъединете се към нас - преди късметът ни да се изчерпи", се казва в изявлението. 

Писмото е част от мащабната кампания „Направете ядрените оръжия история“, която стартира тази седмица, привличайки вниманието към филма "Опенхаймер" и повдига въпроса за ядрената заплаха.

Тази седмица в Холивуд се появяват билбордове, стенописи и арт инсталации, насочващи вниманието към рисковете от ядрени оръжия. Кампанията включва и повече от 1000 улични плаката, провъзгласяващи „Опенхаймер го започна, ние можем да сложим край“ и „13 номинации за "Опенхаймер"; 13 000 ядрени оръжия".

Magic - Музиката, която обичаш

Новини