"Опенхаймер" изпревари "Бохемска рапсодия" като най-печелившия биографичен филм

19 септември 2023
Опенхаймер
Снимка от Форум Филм България

"Опенхаймер" на Christopher Nolan изпревари "Бохемска рапсодия" като най-печелившия биографичен филм. Лентата с участието на Cillian Murphy като бащата на атомната бомба, Робърт Опенхаймер, вече е събрал 912,7 милиона долара световни приходи и по този начин изпревари биографичния филм за Queen, който има 910,8 милиона долара.

"Опенхаймер" вече счупи боксофис рекордите това лято. Това е най-касовият филм на Universal Studio с рейтинг "R" и в момента е третият най-касов филм за 2023 г. след "Барби" и филма за Супер Марио. Това е и третият най-касов филм на Nolan след „Черният рицар“ и „Черният рицар: Възраждането“.

Филмът без съмнение се възползва от това, че беше пуснат по същото време като хита на Greta Gerwig „Барби“, като хаштагът #barbenheimer насърчаваше любителите на киното да видят и двата филма. Феноменът вдъхнови оживени коментари както от консервативни експерти, така и от запалени фенове, като същевременно предизвика критики за културна нечувствителност. 

Междувременно "Барби" също отбеляза ново постижение в боксофиса – филмът събра 626 млн. долара от прожекции в САЩ, като по този начин измести "Отмъстителите" на Marvel като 11-ия най-касов филм в американската киноистория. В международния боксофис "Барби" отчита забележителните над 1,4 млрд. долара.

Новини