Стачката започна - актьорите от “Опенхаймер” напуснаха премиерата

13 юли 2023
Oppenheimer
Снимка от БГНЕС

Базираната в Лос Анджелис Гилдия на актьорите официално обяви стачка, след като преговорите с филмовите студиа се провалиха. Това е най-мащабното затваряне на Холивуд от 40 години насам. 

Съюзът се надява така да принуди големите филмови компании и стрийминг гиганти да се съгласят с техните искания, включително по-справедлив начин за разпределение на печалбите и по-добри условия на труд.

160 000 актьори ще стачкуват, като ще се присъединят към отдавна започналата стачка на Гилдията на сценаристите. 

Филмовите звезди искат по-добро заплащане, подобряване на условията на труд, както и обещание, че изкуственият интелект и компютърно генерираните лица и гласове няма да бъдат използвани, за да заменят актьорите. 

"Двойна стачка" на актьори и сценаристи, каквато не е имало в Холивуд от 1960 г. насам, ще доведе до спиране на почти всички филмови и телевизионни продукции в САЩ. Популярни сериали, които се очаква да се завърнат по телевизията тази година, ще бъдат изправени пред големи закъснения. Ако стачките продължат, ще бъдат отложени и бъдещи филмови хитове. Стачка на актьорите не е имало от 1980 г.

Звездният актьорски състав на филма “Опенхаймер”, начело с Cillian Murphy и Emily Blunt, напуснаха премиерата в Лондон, а за това съобщи режисьорът на лентата Christopher Nolan.

 

Новини