Феноменът "Барбенхаймер" води по номинации за наградите "Златен глобус"

11 декември 2023
Golden Globes
Снимка от БГНЕС

"Барби" и "Опенхаймер" водят по номинации за наградите "Златен глобус" съответно с девет и осем. С една номинация по-малко получиха "Убийците на цветната луна" и "Клети създания". 

В категорията за най-добър режисьор на филм се състезават Bradley Cooper с "Маестро", Greta Gerwig за "Барби", Yorgos Lanthimos за "Клети създания", Christopher Nolan с "Опенхаймер", Martin Scorsese с "Убийците на цветната луна" и Celine Song за "Минали животи". 

Сред номинираните за най-добър драматичен филм са "Опенхаймер" и "Убийците на цветната луна", а "Барби" и "Клети създания" ще се борят за статуетката при комедиите. 

Cillian Murphy, Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Carey Mulligan, Margot Robbie и Emma Stone са сред номинираните в актьорските категории. 

"Наследство", "Само убийства в сградата" и "Короната" доминират в телевизионните категории. 

Церемонията ще се състои в Лос Анджелис на 7 януари 2024 г. 

Имаше опасност и тази година наградното събитие да не се излъчва по телевизията след скандалите, които разтърсиха шоуто през последните години, но в крайна сметка организаторите успяха да сключат сделка с американската медия CBS, излъчваща и музикалните награди "Грами". 

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която раздава наградите "Златен глобус", беше в центъра на поредица от скандали през изминалите няколко години. Имаше обвинения в корупция и липса на расово разнообразие в редиците на организацията. Това стана причина и церемонията миналата година да не се излъчва от нито една медия. 

В резултат през октомври беше обявено, че са предприети различни промени, включително членовете на Асоциацията се увеличават от около 90 на 300, а сред тях ще има повече представители на различни раси. 

Тази година Глобусите ще се опитат да подобрят репутацията си и да възвърнат статута си на една от по-забавните, но все пак престижни големи наградни церемонии. 

Все още не е ясно кой ще е водещ на шоуто. В предишни години организаторите залагаха на Ricky Gervais, Jerrod Carmichael, Seth Myers, Tina Fey и Amy Poehler.

Пълен списък на номинираните ще намерите тук

Новини